test

Пародонтологія – це галузь стоматології, яка включає в себе комплекс терапевтичних та хірургічних маніпуляцій, які направлені на досягнення цілісності опорного апарату зуба (ясна, кістка, в якій знаходиться зуба та прилеглі структури). Часто трапляється так, що тверді тканини зуба (емаль, дентин)  можуть бути не уражені, але ослаблені тканини пародонту, які руйнуються через м’який зубний наліт та камінь, можуть бути настільки сильно зруйновані, що це нерідко призводить до втрати зубів. При початкових стадіях пародонтиту, зазвичай достатньо лише терапевтичного лікування, яке полягає в надясенному та підясенному знятті відкладень, а також ретельному підбору засобів індивідуальної гігієни. Коли на прийом з’являється пацієнт із важкими стадіями пародонтиту, слід очікувати, що після терапевтичного лікування, його чекає хірургічне пародонтологічне лікування. Потрібно розуміти, що чим складніша ситуація, тим більше часу йде на реабілітацію стану ротової порожнини. Не менш важливими є стан загального здоров’я пацієнта та шкідливі звички, які напряму впливають на результат терапії. Наприклад, при неконтрольованому рівні цукру у пацієнтів з цукровим діабетом, набагато важче загоюються тканини пародонту, є обмеження в термінах імплантації, а у затятих курців є дуже багато ризиків і шанс втратити імплантат на ранніх етапах.

Христина Рижук

Лікар-стоматолог-хірург. Член правління Української Академії Пародонтології, координатор програми UAP-young Член Асоціації Імплантологів України Член International Academy of Periodontology

Мар’яна Дурбак

Лікар-стоматолог-терапевт

Тарас Шубенко

Лікар-стоматолог-хірург

Юлія Тихівська

Асистент, рентген-лаборант
Поширені запитання:

Це анатомічна структура, яка включає в себе систему волокон (пародонтальну зв’язку), цемент кореня зуба, ясна, та кістку, в якій знаходиться зуб. Тканини пародонту виконують опорну, живильну, амортизаційну та захисну функцію біля кожного окремого зуба.

Якщо Ви не дуже ретельно чистите зуби, навколо них збирається наліт, який згодом мінералізується і перетворюється на камінь. Накопичення відкладень навколо зубів провокує запальний процес, який дуже часто супроводжується кровоточивістю під час чищення зубів, або під час вживання твердої їжі. Проте, відсутність кровоточивості не завжди означає, що ясна здорові. Наприклад, більшість курців через нікотин мають звужені судини, і це в певній мірі розмиває картину клінічних проявів, тому в пацієнтів, які мають пародонтит, але палять, досить часто кровоточивість відсутня.

Якщо Ви помітили, що Ваші зуби стали рухомі, то ймовірно відбувається втрата кісткової тканини через запальний процес. Чим більше кістки втрачено, тим більший шанс втратити зуб, та більш складним і тривалим буде лікування. Тим не менше, зуби можуть рухатися і з причин перевантаження прикусу. Тому для вирішення остаточної причини варто звернутися до лікаря.

Це поверхневе запалення ясен. Кровоточивість, яка виникає під час чищення зубів, є першим і основним симптомом. Тому, якщо Ви спльовуєте кров після чищення зубів, це може бути причиною звернутись до лікаря. Якщо гінгівіт не лікувати, запалення прогресуватиме і переросте в більш серйозне захворювання, яке називається пародонтит.

Здорові пацієнти, або пацієнти із гінгівітом, мають приходити на професійну гігієну раз в 6 місяців. Якщо ж Ви носите брекети, до гігієніста слід приходити раз в 1,5-2 місяці

Це глибоке ураження ясен і тканин, які утримують зуб, під час якого відбувається руйнування кістки навколо зуба, що може стати причиною ранньої втрати зубів. Пародонтит впливає на загальносоматичний стан організму: підвищує ризик серцево-судинних захворювань, декомпенсованого діабету та передчасних пологів.

Пародонтологічне лікування починається зі складання пародонтологічної карти, в якій детально лікар записує глибину пародонтальних кишень біля кожного зуба ( в нормі до 3 мм), фото протоколу та рентген діагностики. Після цього лікар оцінює, який об’єм роботи потрібно виконати в рамках терапевтичного лікування (зняття відкладень над’ясенно та під’ясенно, так звана “глибока чистка”), виконує цей етап, далі підбирає засоби індивідуальної гігієни і після 1,5-2 місяців повторна оцінка у вигляді пародонтологічної карти дозволяє зрозуміти, чи потрібне хірургічне пародонтологічне лікування в подальшому. Імплантація в таких пацієнтів не рекомендована до моменту, поки глибина кишень не буде в межах норми, а також в імплантації можуть відмовити у випадку неналежної гігієни ротової порожнини. Також слід очікувати, що  після періо лікування може збільшитись чутливість зубів, а також можуть з’явитися більші проміжки між зубами. Чим складніша стадія пародонтиту, тим ці прояви будуть більш виражені, проте правильний комплексний підхід у лікуванні дозволяє досягнути досить естетичних та функціональних результатів, навіть в дуже складних клінічних випадках, а підбір паст для чутливих зубів дозволяє успішно боротись із надмірною чутливістю.

Тютюн втричі збільшує ризик захворювання тканин пародонту. 9 з 10 пацієнтів, що палять мають гірший результат лікування, а також вдвічі збільшується ризик ускладнень під час дентальної імплантації. Нікотин погіршує реактивність судин, звужує їх та пригнічує імунну систему, тому в курців часто досить невиразно проявляється клінічна картина (майже безсимптомно), що унеможливлює діагностику пародонтиту на ранніх стадіях. Якщо Ви кидаєте палити, то вже через 4-6 тижнів відновлюється кровопостачання ясен!

Доказова медицина виявила наявність двостороннього взаємозв’язку між цукровим діабетом та пародонтитом. У людей з ЦД у 2,9 рази частіше діагностують пародонтит. Здорові ясна сприяють контролю рівня глюкози в крові, а контроль ЦД, у свою чергу, забезпечує здоров’я ясен.

Є чітка епідеміологічна доказовість того, що пародонтит збільшує ризик серцево-судинних захворювань таких як атеросклероз, інфекційний ендокардит та інфаркт міокарда.

Надмірна чутливість зубів ( гіперестезія) – це інтенсивний короткочасний біль, який виникає тоді, коли оголюється частина дентину. Такі неприємні відчуття можуть виникати на термічні подразники ( холодне, гаряче) та смакові (солодке, кисле). За сучасними доказовими даними найбільш дієвим методом в боротьбі з чутливістю є довготривале використання зубних паст, які містять хоча б одну з наступних речовин: аргінін, фторид олова, кальцію натрію фосфосилікат, стронцій

Електрична зубна щітка з датчиком тиску, а також використання міжзубних щіток правильних розмірів (йоршики) є запорукою здорових ясен. Якщо Ви бажаєте використовувати ополіскувачі, то це мають бути ополіскувачі, які не містять спирту. На момент пародонтологічного лікування лікар назначає полокання 0,12-0,2% розчином хлоргексидину максимум на 2-3 тижні. Пам’ятайте, що хлоргексидин може зафарбовувати зуби та язик в темний пігмент, але це тимчасово!